Fotografie & Mist

Mist kan in principe op eender welk moment ontstaan, maar de beste periodes zijn ongetwijfeld het voor- en najaar, wanneer de temperatuur overdag vrij aangenaam is en het 's nachts flink afkoelt. Maar hoe weet je nu wanneer er een grote kans is op mist? Mist ontstaat wanneer de luchttemperatuur in de buurt komt van het dauwpunt. Er bestaan weersites en apps die je toelaten om dat dauwpunt te raadplegen. Op www.accuweather.com bijvoorbeeld, kan je voor een locatie bij jou in de buurt gedetailleerde weersvoorspellingen en ook de dauwpunttemperatuur nakijken. Ook de pp WeatherPro of WeatherBug, een must voor elke natuurfotograaf, laat je toe het dauwpunt op te zoeken. Komt de nachttemperatuur volgens deze apps in de buurt van het dauwpunt? Dan krijg je vorming van nevel en mist. Op dat moment bereikt de lucht een luchtvochtigheid van meer dan 90%, wat ook een goede indicatie is voor mist.

Let op: hou bij deze voorspellingen altijd rekening met de wind. Het moet namelijk rustig zijn, want bij te veel wind zullen geen mistbanken gevormd worden. Om de wind te bepalen kan je gebruik maken van eerdergenoemde apps of de app Windfinder of Windy. Is de wind meer dan 7-9 km/u of zijn er windpieken van meer dan 15-20 km/u, dan staat er te veel wind en is de kans op mist klein, ook al is het erg vochtig.

De luchttemperatuur hoeft trouwens niet altijd gelijk te zijn aan het dauwpunt. Zelfs bij een paar graden verschil, krijg je op locaties met een hogere vochtigheid, in de buurt van rivieren, meren, waterlopen, vochtige heideterreinen of weilanden altijd wel wat vorming van nevel of mist.

Wordt er mist voorspeld? Zorg dan dat je tijdig aanwezig bent. Een half uurtje voor zonsopgang is echt wel het minimum. Dan heb je voldoende tijd om je camera op te stellen en sta je paraat wanneer de zon boven de horizon piept. In het ideale geval heb je de locatie vooraf al verkend en heb je al een goed idee van wat je fotograferen wilt. De mooiste momenten zijn meestal kort, probeer ze dus optimaal te benutten en vermijd halsoverkop van de ene naar de andere locatie te hollen.

Populaire posts van deze blog

De onlanden april 2020

Nacht fotografie